scheiden met een koopwoning

Scheiden met een koopwoning

Ga jij scheiden dan komt er vaak veel op je af. Het is belangrijk om met een eigen woning goede afspraken te maken als je gaat scheiden. Lees ons uitgebreide artikel en leer alles over scheiden met een koopwoning.

Misschien ook benieuwd naar de kosten bij scheiden? Lees dan ook ons scheiden kosten artikel.

Wat moet er geregeld worden met een koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een eigen huis? Dan is het zaak deze ook te verdelen en goede afspraken hierover te maken. Hiervoor kunnen jullie de waarde van het huis laten taxeren. De overwaarde (of onderwaarde) zullen jullie eerlijk moeten verdelen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn de mogelijkheden voor het verdelen van scheiden met een koopwoning? Voor het verdelen van de woning zijn er grofweg 3 mogelijkheden:

  • één van jullie neemt de woning over op zijn of haar naam, bij overwaarde wordt de ander “uitgekocht”
  • de woning wordt verkocht
  • de woning blijft onverdeeld
choice
Laat de mogelijkheden voor de woning goed analyseren

De woning overnemen op naam

Bij overname op 1 naam, wordt 1 partij eigenaar van de woning en neemt de volledige hypotheek op zijn naam. Het is niet voldoende om dit alleen in een convenant te regelen, zowel de hypotheek verstrekker als de notaris gebruiken dit convenant om de overname te regelen. De hypotheek verstrekker gaat rekenen wat de mogelijkheden zijn, als hier uiteindelijk akkoord op komt, en overname is mogelijk, dan gaan jullie na de inschrijving van de echtscheiding samen naar de notaris. Hier wordt het zogenaamde “ontslag hoofdelijk” geregeld. Ook als de ander een woning wil aankopen, is deze stap nodig om uiteindelijk een nieuwe hypotheek te kunnen financieren.

Bij een scheiding zijn er vaak meer mogelijkheden om de woning op naam te krijgen dan je zou denken. Door met een hypotheek adviseur in gesprek te gaan, kun je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Samen spreken jullie dan een waarde van de woning af, dit mag een taxatie zijn, dit mag ook een andere waarde zijn, maar houd hierbij wel goede de fiscale wetgeving in de gaten. In het convenant worden alle afspraken over de woningovername opgenomen, de waardering, maar ook wat dit voor de overwaarde/onderwaarde betekent en hoe jullie dit gaan betalen.

De woning verkopen

De woning verkopen is een hele stap bij een scheiding, maar soms kan het niet anders, overname is niet mogelijk, of soms wil je dit niet en zijn er allerlei redenen om de woning te verkopen. Ook dan worden in het convenant afspraken gemaakt over de details hiervan. Verkoop van de woning kan wel betekenen dat het een onrustige tijd is, de woning staat te koop en jullie moeten beiden op zoek naar vervangende woonruimte.

De woning blijft onverdeeld

In een aantal gevallen lukt overname (net) niet. Als er dan over niet al te lange tijd wél mogelijkheden zijn, kunnen jullie samen besluiten om de woning onverdeeld te laten, op die manier koop je een stukje tijd. Het risico is dan wel dat de woning hoger of juist lager gewaardeerd kan worden tegen die tijd. Een ander aandachtspunt is dat jullie beiden volledig aansprakelijk zijn en blijven voor het huis en de hypotheek. Bij deze constructie komen er een aantal extra afspraken bij in het convenant, met name ook een aantal fiscale aandachtspunten.

verdelen van een koopwoning
hoe zorg je voor een eerlijke verdeling van de koopwoning?

Wat te doen?

Wat jullie ook beslissen, laat je in ieder geval goed voorlichten over de mogelijkheden. En …leg het goed vast in een convenant. Onze convenanten bij Goed Online Scheiden voldoen aan deze richtlijnen. Het voordeeld van scheiden via Goed Online Scheiden is dat jullie altijd een gesprek krijgen met één van onze ervaren mediators. Zij kunnen de vragen beantwoorden die jullie hebben en checken het convenant op de inhoud. Zo weet je zeker dat het Goed Online Geregeld is!

Deel dit bericht

Lees ook

Tips voor een succesvolle scheiding

Tips voor een succesvolle scheiding: wanneer een huwelijk eindigt, worden echtgenoten en hun kinderen vaak geconfronteerd met een verschrikkelijke storm van stressvolle gebeurtenissen: nieuwe woonsituaties,

Woman hands writing in notebook and boy playing

Voordelen online scheiden

Wat zijn de voordelen van online scheiden? Voordelen online scheiden. Overwegen jullie om de scheiding online te regelen? Waar moet je dan aan denken en