Jullie hebben besloten te gaan scheiden. Een zware beslissing, vooral omdat nu het moment komt waarbij je je afvraagt wat er allemaal geregeld moet worden en hoe zo’n scheiding in z’n werk gaat. Scheiden en dan? Hoe moet je nu verder, hoe gaat het na een scheiding financieel verder?
Allerlei logische vragen en emoties, waarbij wij in dit artikel jouw vragen zullen beantwoorden en door middel van de 5 stappen horend bij scheiden en dan, een stuk zorg en onwetendheid voor jou kunnen wegnemen.
Wil je meer weten over de kosten van een scheiding? Klik dan op de link.
Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?
In deze blog leggen we uit hoe je een scheiding aanpakt en wat je moet regelen bij een scheiding. Als jullie besloten hebben te gaan scheiden, komt er een hoop op jullie af. Hoe gaat het verder? Wat moet er bij een scheiding allemaal geregeld worden? Kan ik in na de scheiding in het huis blijven wonen?
Kortom, de vraag; scheiden en dan?
In dit artikel leggen we je in 5 stappen uit wat jullie moeten regelen bij een scheiding en krijg je antwoord op de vraag; scheiden en da?
Deze 5 stappen hebben betrekking op een compleet scheidingstraject, zo zie je niets over het hoofd.
Hou er rekening mee dat de keuzes die jij maakt invloed hebben op de hoe lang de scheiding duurt.
Scheiden en dan Stap 1: Gesprek met je kinderen en partner
Bij het besluit tot scheiden, zullen jullie met elkaar het gesprek aangaan. Mogelijk zijn er veel emoties, zoals verdriet, boosheid of onbegrip. Laat de emoties er zijn, dat is niet erg. Zorg er wel samen voor dat je elkaar de ruimte geeft en dat jullie de gesprekken zo constructief mogelijk proberen te houden met een doorkijk naar de toekomst.
Jullie moeten afspraken gaan maken over de financiën bij een scheiding, de woonsituatie en uiteraard het allerbelangrijkste afspraken over de kinderen bij scheiding. Jullie gaan samen het stappenplan voor de scheiding maken en in gesprek over de te nemen beslissingen.
Probeer in dit gesprek elkaar antwoorden te geven, om zo het verwerkingsproces van de scheiding te kunnen gaan starten. Praat met elkaar over de toekomst, hoe zien jullie de omgang met de kinderen?
Wat vinden jullie belangrijk om in een ouderschapsplan op te nemen? Kijk hoe de inkomenssituatie er na de scheiding uitziet en wat jullie daarin belangrijk vinden. Zo denken jullie alvast na over de beslissingen die jullie bij een scheiding moeten gaan nemen.
Stap 2: Zoek de juiste hulp
Nu jullie samen hebben besloten te gaan scheiden en al een eerste verkenning samen hebben gedaan, zullen jullie hulp bij de scheiding nodig hebben. Er zal een ouderschapsplan opgesteld moeten worden en een convenant. Ook is er een alimentatie berekening nodig, om zo na te gaan welke kinder,- en/of partneralimentatie er nodig is.
Daarnaast zal een verzoek tot scheiding bij de rechtbank moeten worden ingediend. Hoe kan deze scheiding geregeld worden? Bij Goed Online Scheiden, kun je deze scheiding en de te maken afspraken in principe samen gaan afstemmen. Wel is er bij dit scheidentraject, professionele hulp aanwezig om er zo voor te zorgen dat jullie niets over het hoofd zien.
Stap 3: Maak afspraken over de kinderen en jullie bezittingen en schulden
Er moeten na een scheiding veel afspraken gemaakt worden. Bij een scheiding zetten jullie alles wat er geregeld moet worden over de kinderen op papier, dit doe je in een ouderschapsplan. Afspraken over jullie verdeling van bezittingen en schulden, leggen jullie vast in een convenant.
In het ouderschapsplan, komen afspraken te staan over:
- De omgangsregeling voorde kinderen
- Afspraken over de kinderalimentatie
- Spaargeld en eventuele spaarafspraken voor de kinderen
- Afspraken over de dagelijkse zorg
- Alles wat het kind betreft, zoals opvoeding ontwikkeling, sport, school e.d.
- Overige afspraken die je samen wilt maken voor de kinderen
In het convenant, komt onder meer de afspraken te staan over:
- Verdeling van geld en spullen
- Verdeling van schulden
- Wat er met het gezamenlijke huis gebeurt
- De hoogte en duur van de partneralimentatie
- De verdeling van het pensioen
- De verdeling van kapitaalverzekeringen, lijfrentes e.d.
- Overige afspraken die je samen wilt maken
Stap 4: Leg de afspraken vast in juridische documenten
Nu jullie afspraken hebben gemaakt over de kinderen en over de verdeling van de bezittingen en schulden, is het zaak dat deze afspraken goed worden vastgelegd. Dit kunnen jullie zelf met de model documenten die Goed Online Scheiden jullie aanlevert.
Een mediator van Goed Online Scheiden, kijkt hier graag in mee. Zo zijn jullie er zeker van of na de scheiding de financiële afwikkeling goed is vastgelegd en jullie niets over het hoofd hebben gezien.
Scheiden en dan verder. Het stappenplan van een scheiding om deze te kunnen afwikkelen, is in grote lijnen als volgt:
- Als jullie kinderen hebben: de afspraken over de zorg van de kinderen en kinderalimentatie, komen in het ouderschapsplan
- De afspraken over de verdeling van jullie bezittingen, huis, geld, schulden en pensioenafspraken, alimentatie afspraken. Die komen in het scheidingsconvenant.
- Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant gaan naar de rechter. De rechter komt met een beschikking en doet hiermee een uitspraak tot scheiding.
- Die beschikking wordt ingeschreven bij de gemeente in de registers van de burgerlijke stand. Dan zijn jullie officieel gescheiden.
Stap 5: Maak de scheiding definitief
Als jullie het volledig eens zijn over de gemaakte afspraken, kunnen jullie het ouderschapsplan en convenant ondertekenen. Via een advocaat wordt dan het verzoekschrift aan de rechtbank gedaan, met het verzoek de scheiding uit te spreken.
Dit regelt Goed Online Scheiden voor jullie en zo hebben jullie er geen omkijken naar. Na de uitspraak van de rechter, wordt de scheiding ingeschreven bij de gemeente. Dan zijn jullie officieel gescheiden.
Alle gemaakte afspraken worden daarna uitgevoerd, bijvoorbeeld overname van de echtelijke woning, de start van de omgangsregeling met de kinderen, betaling van de alimentatie etc.
Belangrijk bij het stappenplan van een scheiding, is dat jullie goed over de afspraken hebben nagedacht, deze correct worden vastgelegd in de juridische documenten en dat jullie op deze wijze een toekomst ingaan met bestendige afspraken zodat een ieder goed verder kan.
Goed Online Scheiden helpt jullie graag bij het realiseren hiervan. Met de unieke kwaliteitstoets, zijn jullie er zeker van dat er niets over het hoofd wordt gezien en dat alles goed wordt vastgelegd. Een complete scheiding met afspraken voor de toekomst. Zo kunnen jullie ieder een zorgeloze toekomst tegemoet gaan.
FAQ scheiden en dan?
Kijk of jouw vragen hieronder worden beantwoord over scheiden en dan?
Hoe vind ik een mediator?
Via internet kun je op zoek naar een mediator bij jou in de buurt of online. Wellicht heb je vrienden of familie met een goede ervaring bij het kiezen van een mediator.
Bij Goed Online Scheiden, regelen jullie de scheiding grotendeels zelf, maar is er wel een kwaliteitstoets van een ervaren mediator om zo er zeker van te zijn dat jullie niets over het hoofd zien en de juiste afspraken maken.
In een eindgesprek met een professionele mediator van Goed Online Scheiden, kunnen jullie de twijfels of vragen bespreken en krijgen jullie feedback op de gemaakte afspraken, voordat de stukken worden ingediend bij de rechtbank.
Hoe vraag ik een scheiding aan?
Hier kun je de scheiding aanvragen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en kan het traject voor de scheiding van start gaan.
Hoe werkt co-ouderschap?
Bij een co ouderschap, verdeel je de zorg,- en opvoedtaken gelijk. Dat betekent dat jullie kinderen ongeveer evenveel bij elke ouder wonen.
Heb ik een mediator nodig?
Ja een mediator is nodig om samen een scheiding te kunnen regelen met daarbij een onafhankelijke derde die jullie kan begeleiden. Ook zorgt de mediator ervoor dat de stukken bij de rechtbank kunnen worden ingediend.
Heb ik een scheidingsadvocaat nodig?
Een advocaat voor een scheiding is nodig, als jullie er samen niet uitkomen en ruzie hebben, waarbij jullie niet in staat zijn samen aan tafel te komen.
Bij een zogenoemde vechtscheiding heeft elke partij een eigen advocaat en zullen zij onderling afstemmen welke afspraken er mogelijk zijn, waarbij een rechter daar uiteindelijk een uitspraak over zal doen. Bij mediation beslissen jullie samen in goed overleg over de te maken afspraken.