Indexering alimentatie 2021

Betaal of ontvang je kinder- en/of partneralimentatie, dan moet het bedrag vanaf 1 januari 2021 worden verhoogd met 3 procent, dit is de indexering alimentatie 2021. Dit is de wettelijke indexering die ieder jaar moet worden toegepast.

Indexeringspercentage

Het indexeringspercentage wordt ieder jaar vastgesteld door het ministerie voor Rechtsbescherming. De hoogte van de indexering wordt bepaald aan de hand van de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Voor 2021 is het percentage vastgesteld op 3 procent.

wettelijke indexatie alimentatie

Zelf regelen

Veel mensen denken dat die indexering automatisch gaat. Dit is niet het geval. Alimentatieontvangers- en betalers moeten dit zelf in de gaten houden en toepassen. Betaal jij alimentatie, pas het bedrag dan op tijd aan. Ontvang jij alimentatie, dan kan het geen kwaad om jouw ex even op de hoogte te stellen van het nieuwe indexeringspercentage.

Wat als er niet geïndexeerd wordt?

De indexering is verplicht en in de meeste ouderschapsplannen en/of convenanten opgenomen. Weigert jouw ex dus om het bedrag vanaf 1 januari te verhogen, dan kan je hier actie op ondernemen. Het is goed om de ex hier eerst op aan te spreken. Veel mensen denken niet aan de indexering en zien dit over het hoofd.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook

scheiden met een koopwoning

Scheiden met een koopwoning

Ga jij scheiden dan komt er vaak veel op je af. Het is belangrijk om met een eigen woning goede afspraken te maken als je

hoe lang duurt een scheiding

Hoe lang duurt een scheiding?

Jullie hebben besloten uit elkaar te gaan en vragen je af: hoe lang duurt een scheiding? Nu de kogel door de kerk is, willen jullie