Breakup of couple with man and sad girlfriend outdoor. Divorce, couple, love, pain concept

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

hoe vertel ik dat ik wil scheiden

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Voordat je de beslissing neemt door te zetten en echt te gaan scheiden, gaat er vaak veel aan vooraf. Hoe vertel je dat je wilt scheiden? Vaak is het iets wat al lang loopt en in jouw hoofd zit. Emoties dienen zich aan, verdriet, angst, onzekerheid, pijn etc. Het is een enorm moeilijke beslissing en er ontstaan veel vragen; hoe moet het met de kinderen na de scheiding?, waar ga ik wonen na de scheiding?, wat als mijn partner niet wil meewerken aan de scheiding?

Het is belangrijk om samen het traject in te gaan en respect en begrip voor elkaar te hebben. Geef elkaar de ruimte. In deze blog, kun je handige tips lezen hoe je het jouw partner kunt vertellen en hoe je met elkaar kunt omgaan.

Hoe te vertellen dat ik wil scheiden?

Het is belangrijk om een rustig moment te kiezen en echt even de tijd samen te hebben. Je kunt het maar één keer vertellen en dat probeer je zo goed mogelijk te doen. De manier waarop je het vertelt en hoe het bij de andere overkomt, is belangrijke voor het verdere scheidingstraject.

Wat moet ik vertellen?

Wat moet je nu wel en niet aan de ander vertellen? Geef ieder geval aan wat de reden vna de scheiding ins. Leg uit hoe jij erin staat, wat jouw gevoel is en geef ook duidelijk aan dat het een zware beslissing voor je is, maar je deze niet meer wilt terugdraaien. Uiteraard als dat echt zo voor je is, maar geef jouw partner ieder geval geen valse hoop.

Emoties van de ander

Wees je ervan bewust dat jouw partner dit mogelijk niet ziet aankomen. Ga dus met respect om met de emoties van de ander.

Geef vooral uitleg en handvaten, waarom je wilt scheiden en waarom je het hebt overwogen. Geef aan waar het voor jou mis is gegaan en wat er ontbreekt in de relatie. Je mag ook jouw emoties tonen, dat ook jou het verdriet doet en je het pijnlijk voor de ander en de eventuele kinderen vindt.

Wees eerlijk naar de ander, daar zullen jullie in het scheiden traject allebei veel aan hebben.

Denk aan de reactie van de ander

Mogelijk komt de scheidingsmelding voor jouw partner totaal onverwachts. Ongetwijfeld zal er bekend zijn dat jullie relatie problemen hebben, maar jouw partner had wellicht niet verwacht de jij de aankondiging tot scheiding nu al zou maken.

Het kan zijn dat jouw partner in eerste instantie boos of verdrietig reageert. Ook kan jouw partner paniek hebben of ongeloof. Je zult je goed moeten realiseren dat jij al een stuk verder in het proces bent, qua afscheid nemen en berusting, dan jouw partner.

Toon begrip en geef de ander de ruimte. Ga niet de discussie aan, maar geef de ander tijd om aan het idee te wennen voordat jullie inhoudelijk het gesprek weer voort zetten. Waar jij nu al staat, moet de ander nog komen.

En dan nu de scheiding regelen en formaliseren

Als jullie beiden zover zijn, gaan jullie de scheiding regelen. Dit kan het fijnste met een mediator (al of niet online), waarbij jullie samen de beslissingen nemen en het beste met elkaar voor hebben.

Wees geduldig en zet de ander niet onder druk. Gun de ander en jezelf rust en ruimte. Als jullie elkaar ruimte gunnen, begrip voor elkaar hebben, en elkaar het beste gunnen, zal dit zorgen voor een soepel traject. De scheidingsmelding is een heel belangrijk onderdeel van het scheidingstraject en de start. Je kunt dit maar een keer doen, denk er vooraf goed overna hoe je het gaat brengen en wat jij eraan kunt doen om de ander ook aan het idee te laten wennen. Hoe beter de scheidingsmelding verloopt, hoe soepeler jullie het scheidingstraject in zullen gaan.

Kunnen jullie het prima samen vinden en kunnen jullie het ook samen regelen? Kijk dan verder op onze site, waarbij je de documenten in eigen tempo kunt opstellen, maar wel verzekerd ben van de professionele begeleiding van onze mediators in het eindgesprek. Wil je meer weten over bijv. toeslagen na scheiding, kijk dan ook eens op de site van de Belastingdienst.

 

Deel dit bericht

Lees ook

Tips voor een succesvolle scheiding

Tips voor een succesvolle scheiding: wanneer een huwelijk eindigt, worden echtgenoten en hun kinderen vaak geconfronteerd met een verschrikkelijke storm van stressvolle gebeurtenissen: nieuwe woonsituaties,

Woman hands writing in notebook and boy playing

Voordelen online scheiden

Wat zijn de voordelen van online scheiden? Voordelen online scheiden. Overwegen jullie om de scheiding online te regelen? Waar moet je dan aan denken en